Τοπογραφια Κερατοειδους


Τι είναι; Είναι μια εξέταση που χρησιμοποιείται ευρέως από τους οφθαλμιάτρους και η οποία έχει εμφανίσει σημαντική τεχνολογική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Αφορά χαρτογράφηση της καμπυλότητας και της κατάστασης του κερατοειδούς (το εξωτερικό κάλυμμα του ματιού μπροστά από την ίριδα), η οποία είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση και αντιμετώπιση πλήθους παθήσεων του χιτώνα όπως ο κερατόκωνος (πρόκειται για ανώμαλη κυρτότητα και λέπτυνση του κερατοειδούς που αν δεν θεραπευθεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όρασης). Η τοπογραφία του κερατοειδούς είναι επίσης το βασικότερο εργαλείο για τις διαδεδομένες επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (laser μυωπίας).

Γιατί να κάνω την εξέταση; Οι ανωμαλίες στο σχήμα ή στο πάχος του κερατοειδούς μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα όρασης τα οποία λύνονται όμως με χρήση διαφορετικών προσεγγίσεων- ανάλογα με την περίπτωση με φακούς, γυαλιά ή επέμβαση με λέιζερ. Παράλληλα ο κερατοειδής πρέπει να ελέγχεται και για την ύπαρξη του κερατόκωνου ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως.

Πώς γίνεται η εξέταση; Ενας υπολογιστής συνδέεται με ένα μηχάνημα που φέρει ένα μοτίβο ομόκεντρων φωτεινών κύκλων το οποίο κινείται προς το μάτι. Πρόκειται για απλή διαδικασία για την οποία δεν απαιτείται καν μυδρίαση (διαστολή δηλαδή της κόρης με χρήση σταγόνων).

Το ιατρείο διαθέτει την τοπογραφία κερατοειδούς που είναι παράλληλα και αμπερομετρία κερατοειδούς OPD SCAN της εταιρειας NIDEK


κοστος, οφθαλμιατρος πανοραμα