καταρρακτης


θεσσαλονικη, πυλαια, τουμπα, πανοραμα, καλαμαρια

Τι είναι ο καταρράκτης;


Το ματι μας μοιάζει με μια φωτογραφική μηχανή. Έχει ένα φακό που βοηθάει στην εστίαση των αντικειμένων στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδή) όπως η φωτογραφική εστιάζει στις εικόνες. Ο καταρράκτης είναι η θόλωση αυτού του φακού

Τι προκαλεί τον καταρράκτη;


Συχνά ο καταρράκτης είναι μέρος μιας φυσιολογικής γήρανσης του σώματος, σε νεότερους μπορεί να συμβεί σαν αποτέλεσμα τραυματισμού, ή ενός συστηματικού προβλήματος υγίειας όπως ο διαβήτης, η χρόνια φλεγμονή του ματιού, φαρμακευτικές θεραπείες ενω ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με τον λεγόμενο συγγενή καταρράκτη

Πότε πρέπει ένας καταρράκτης να χειρουργηθεί;


Παλαιότερα για να χειρουργηθεί ένας καταρράκτης έπρεπε να "ωριμάσει". Σήμερα χειρουργείται όταν δημιουργεί προβλήματα, δηλαδή όταν έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που να περιορίζει ή να δυσκολεύει τις καθημερινές δραστηριοτητες λόγω συμπτωμάτων όπως η θόλωση της όρασης για κοντά και μακριά, αντανακλάσεις γύρω απο τα αντικείμενα, απότομη αύξηση της μυωπίας. Κάποιες φορές χρειάζεται να χειρουργηθεί ώστε να διευκολυνθεί κάποια άλλη θεραπεία όπως η αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας με laser. Αν όμως η χαμηλή όραση οφείλεται σε άλλες οφθαλμικές παθήσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς τότε η εγχείρηση του καταρράκτη δε θα βοηθήσει ιδιαίτερα.

Πως θεραπεύεται ο καταρράκτης;Η θεραπεία του καταρράκτη γίνεται με την τεχνική της φακοθρυψίας κατά την οποία ο θολωμένος φακός αφαιρείται μεσα από μία μικρή τομή 2,5 χιλιοστών με τη βοήθεια υπερήχων. Ο οφθαλμιατρος αντικαθιστά το θολωμένο φακό με ένα καθαρό πλαστικό φακό αποκαθιστώντας έτσι την όραση. Το μάτι παραμένει στην θέση του κατά τη διάρκεια της επέμβασης και  η επέμβαση δεν γινεται με laser οπως εσφαλμένα έχει επικρατήσει, ωστόσο μετά την επέμβαση μπορεί να χρειαστεί yag laser θεραπεία σε περίπτωση θόλωσης του περιφακίου (η αρχικά διαφανής μεμβράνη που στηρίζει τον πλαστικό φακό)


Τι ειδους αναισθησία απαιτείται;Συνήθως η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (με σταγόνες χωρίς ένεση), ο ασθενής αντιλαμβάνεται το φως και αμυδρά κάποιες κινήσεις αλλά όχι λεπτομέρειες.


Υπάρχουν επιπλοκές στο χειρουργείο;Όπως σε κάθε επέμβαση και στην επέμβαση του καταρράκτη υπάρχουν κίνδυνοι αλλά οι σοβαρές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες. Στο 98% ή και περισσότερο των επεμβάσεων καταρράκτη η επέμβαση είναι επιτυχής, η συνεχής εξέλιξη σε τεχνικές και εργαλεία κάνουν τη διαδικασία πιο ασφαλή από ποτέ. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές οι οποίες όμως μπορούν να αντιμετώπιστούν με άλλη επέμβαση ενώ εξαιρετικά σπάνια μπορεί να χαθεί η όραση ενός οφθαλμού από σοβαρή μόλυνση μετά την επέμβαση (1 στις 1000 περιπτώσεις)

 

Πότε επανέρχεται η όραση μετά την επέμβαση;


Το πότε θα επανέλθει η όραση μετά την επέμβαση εξαρτάται από τη δυσκολία του χειρουργείου και από προυπάρχουσες παθήσεις του ματιού. Ένας προχωρημένος καταρράκτης σε ένα μεγάλης ηλικίας ασθενή θα χρειαστεί τουλαχιστον μια βδομάδα για να καθαρίσει η όραση. Επίσης σε προυπάρχουσες παθήσεις του κερατοειδούς του ματιού μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Στα περισσότερα χειρουργεία όμως ο ασθενής βλέπει ικανοποιητικα από την επόμενη μέρα.

Γίνεται σε δημόσια νοσοκομεία, καλύπτεται απο τα ταμεία;


Ο οφθαλμίατρος χειρουργεί στη γενική κλινική του ομίλου Euromedica και ο εοπυυ καλύπτει κάποιο μέρος από τα έξοδα του χειρουργείου. Mπορείτε όμως να κλείσετε ραντεβού για εξέταση σε δημόσιο νοσοκομείο και να χειρουργηθείτε εκεί δωρεάν.

Καλέστε στο 2310320610 για να κλείσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρο, ενημερωθειτε για το κόστος της εξετασης και κλειστε ραντεβου εδω