Γλαύκωμα


Τί είναι γλαύκωμα

Γλαύκωμα είναι μια ασθένεια  του οφθαλμού που κάνει βλάβη στο οπτικό νεύρο. Ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη "γλαυκός" που σημαίνει κυανόλευκος που κατα τον Αριστοτέλη είναι το χρώμα που παίρνει το μάτι σε τελικό στάδιο (απόλυτο γλαύκωμα) Οπτικό νεύρο είναι το νεύρο που μεταφέρει τα οπτικά ερεθίσματα από το μάτι στον εγκέφαλο.
Συνήθως  είναι το αποτέλεσμα υψηλής ενδοφθάλμιας πίεσης. Η αυξημένη πίεση στο μάτι οδηγεί σε φθορά του οπτικού νεύρου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οπτικού πεδίου η ακόμη και τύφλωση σε τελικό στάδιο. Δυστυχώς η απώλεια οπτικού πεδίου είναι μονιμη βλάβη που δεν επανέρχεται.

Γλαύκωμα συμπτώματα - είδη γλαυκώματος

Ο πιο συχνός τύπος γλαυκώματος είναι το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Συνήθως δεν έχει συμπτώματα αλλά σταδιακή ανεπαίσθητη απώλεια οπτικού πεδίου η οποία γίνεται αντιληπτή σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση μετά τα 40 έτη όταν υπάρχει ιστορικό γλαυκώματος στην οικογένεια, ενώ όταν δεν υπάρχει ιστορικό κάθε 2 έτη

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας είναι μια επείγουσα κατάσταση που χρειαζεται αντιμετώπιση. Σε αυτό το είδος γλαυκώματος η πίεση οφείλεται σε απόφραξη της αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού που βρίσκεται στον οφθαλμό, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα και να προκαλεί συμπτώματα όπως εντονος οφθαλμικός πόνος, ναυτία, τάση για έμετο, ξαφνική θόλωση όρασης, φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα.

Κάποιες φορές γλαύκωμα δημιουργείται και με φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση. Τότε μιλάμε για το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεση που είναι σχετικά σπάνια. Επίσης και υψηλή ενδοφθάλμια πίεση δεν όδηγεί πάντοτε σε γλαύκωμα.

Επίσης υπάρχει και το νεοαγγειακό γλάυκωμα το οποίο μπορεί να συμβεί σε προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή σαν επιπλοκή απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς. Η πρόληψη του νεοαγγειακού γλαυκώματος μπορει να γίνει με παναμφιβληστροειδική φωτοπηξία σε περίπτωση που αντιληφθούμε νεοαγγείωση στο μάτι, γιαυτό και χρειάζεται συχνή παρακολούθηση σε προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και σε απόφραξη φλέβας. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια συμπληρωματικά με το laser βοηθούν και anti VEGF ενέσεις. Όταν βέβαια εγκατασταθεί το νεοαγγειακό γλαύκωμα είναι αργά για κάποια θεραπεία.

Δευτεροπαθές γλαύκωμα είναι το γλαύκωμα που οφείλεται σε συγκεκριμένη αιτία όπως η ψευδοαποφολίδωση, η φλεγμονή, η λήψη κορτιζόνης, η διασπορά χρωστικής, καταρρακτης, ύφαιμα, αιμολυση, τραύμα.

Διάγνωση γλαυκώματος

Ο έλεγχος για γλαύκωμα γίνεται στην πλήρη οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, τη βυθοσκόπηση, τον έλεγχο της γωνίας (γωνιοσκοπία) τον έλεγχο του οπτικού νεύρου για βλάβες. Σε περίπτωση υποψίας γλαυκώματος στη βυθοσκόπηση χρειάζονται κάποιες επιπλέον εξετάσεις που θα θέσουν τη διάγνωση αλλά θα χρειαστούν για την παρακολούθηση της νόσου. Αυτές είναι το οπτικό πεδίο, το oct  του οπτικού νεύρου και η παχυμετρία. Όλες αυτές οι εξετάσεις γίνονται στο οφθαλμιατρείο μας. Σε περίπτωση λοιπόν διάγνωσης προχωράμε στη θεραπεία

Γλαύκωμα θεραπεία

Η θεραπεία του γλαυκώματος ξεκινά με σταγόνες που μειώνουν την ενδοφθάλμια πίεση. Αν οι σταγόνες δεν επαρκούν, δηλαδή η βλάβη στο οπτικό πεδίο εξακολουθεί να εξελίσσεται, υπάρχει και η εγχείρηση του γλαυκώματος την οποία εκτελούν  οφθαλμίατροι ειδικευμένοι στο γλαύκωμα & η οποία βέβαια δεν έχει πάντοτε επιτυχία γιαυτο το λόγο η θεραπεία ξεκινά αρχικά με σταγόνες. Η θεραπεία γίνεται εφ όρου ζωής εφόσον ξεκινήσει και αυτό που περιμένουμε είναι η αναστολή ή η επιβράδυνση της βλάβης.
Στην περίπτωση γλαυκώματος κλειστής γωνίας η θεραπεία είναι η ιριδοτομή η οποία  γίνεται στο ιατρείο μας με yag laser. Επίσης σε νεοαγγειακό γλαύκωμα έχει θέση η κυκλοκρυοπηξία, ή η κυκλοφωτοπηξία με Laser. Τέλος δε φαίνεται να υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σύνδεση διατροφής με το γλαύκωμα

Για ένα πλήρη έλεγχο για γλαύκωμα κλείστε ραντεβού στο 2310320610, ενημερωθείτε για το κόστος της εξέτασης και κλείστε ραντεβού