Χαλάζιο Κριθή βλεφάρωνοφθαλμιατρος θεσσαλονικη

Το χαλάζιο και το κριθαράκι (εσωτερική κριθή) αναπτύσονται στα βλέφαρα μετά από απόφραξη των μειβομιανών αδένων. Οι αδένες αυτοί παράγουν ένα λιπαρό συστατικό των δακρύων Το αποτέλεσμα της απόφραξης είναι να δημιουργείται μια κύστη στο βλέφαρο η οποία όταν σχηματίζεται στην άκρη του βλεφάρου ονομάζεται εσωτερική κριθή, ενώ όταν σχηματίζεται μακριά από την άκρη του βλεφάρου ονομάζεται χαλάζιο.
Η απόφραξη των αδένων στο κριθαράκι οφείλεται συνήθως σε κάποια επιμόλυνση των αδένων και συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο στο βλέφαρο, η διόγκωση συνήθως προχωράει τις 3 πρώτες μέρες και στη συνέχεια συνήθως σπάει και υποχωρεί, υπάρχει και η περίπτωση βέβαια να μη σπάσει και να μετατραπεί σε χαλάζιο
Υπάρχει βέβαια και η εξωτερική κριθή που οφείλεται σε επιμόλυνση στη βάση της βλεφαρίδας η στους αδένες Zeis/Moll (σμηγματογονοι/ιδρωτοποιοί αδένες).

Η απόφραξη στα χαλάζια οδηγεί πάλι σε δημιουργία κύστης η οποία μπορεί να παραμείνει για μεγάλο διαστημα και δεν οφείλεται σε επιμόλυνση αλλά σε δυσλειτουργία των μειβομιανών αδένων. Το χαλάζιο δε συνοδέυεται από πόνο.

Η θεραπεία και στις δύο αυτές παθήσεις είναι η υγιεινή των βλεφάρων με ζεστά επιθέματα και μασάζ οπως και στη βλεφαρίτιδα. Σε επίμονη έντονη φλεγμονή μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση από το στόμα. Σε περίπτωση που ένα χαλάζιο παραμείνει για διάστημα μεγαλύτερο από μήνα παρά την αγωγή και ενοχλεί μπορεί να διανοιχθεί και να παροχετευθεί. Στην περίπτωση αυτή γίνεται ένεση αναισθητικού αναστροφή του βλεφάρου και διάνοιξη και παροχέτευση της κύστης από την εσωτερική μεριά του βλεφάρου.

Καλέστε στον οφθαλμίατρο για ραντεβού στο 2310320610, ενημερωθείτε για το κόστος της εξέτασης και κλειστε εδω ραντεβού