Ερπητική οφθαλμική λοίμωξη

Τι είναι ο απλός έρπης;


Υπάρχουν δύο τύποι ιού απλού έρπητα (HSV). Ο τύπος HSV 1  μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπο και τα μάτια. Ο HSV τύπου 2 προκαλεί κυρίως λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.
 

Ποια είναι τα συμπτώματα του απλού έρπητα στο μάτι;


Ο HSV μπορεί να επηρεάσει σχεδόν οποιοδήποτε μέρος του οφθαλμού. Ένα εξάνθημα με μικροκυστίδια (φλύκταινες) μπορεί να σχηματιστεί στα βλέφαρα. Αυτό συνήθως θεραπεύεται σε 3-7 ημέρες. Όταν εμπλέκεται ο κερατοειδής, το μάτι μπορεί να αναπτύξει ερυθρότητα, δακρύροια, φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως), κεφαλαλγία και αίσθηση ξένου σώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη βρίσκεται  στην επιφάνεια του κερατοειδούς (μπροστινή  θολωτή επιφάνεια του ματιού) και ονομάζεται επιθηλιακή κερατίτιδα. Εάν επηρρεάζονται τα βαθύτερα στρώματα του κερατοειδούς, αυτό είναι πιο σοβαρό και ονομάζεται στρωματική κερατίτιδα. Η στρωματική κερατίτιδα είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε ουλές του κερατοειδούς χιτώνα. Λιγότερο συχνά, ο HSV μπορεί να επηρεάσει το εσωτερικό του οφθαλμού και τον αμφιβληστροειδή , προκαλώντας ραγοειδίτιδα (φλεγμονή του ματιού) και υψηλή πίεση του ματιού, οδηγώντας σε απώλεια όρασης.
 

Ποιοι ασθενούν από τον απλό έρπητα;


Όλες οι ηλικίες επηρεάζονται από τον HSV, συμπεριλαμβανομένων των νεογνών. Μια λοίμωξη στα νεογνά μπορεί να επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και άλλα όργανα και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν εκτεθεί σε HSV κάποια στιγμή στη ζωή τους χωρίς να το γνωρίζουν. Πολλοί άνθρωποι μολύνονται με αυτόν τον ιό κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Συνήθως μεταφέρεται από στενή επαφή, όπως φιλιά από ένα μέλος της οικογένειας που έχει εξάνθημα στο δέρμα. Σε πολλούς ανθρώπους η αρχική μόλυνση δεν προκαλεί συμπτώματα. Ο ιός συνήθως εγκαθίσταται στα νεύρα του προσώπου και παραμένει αδρανής για ζωή. Σε ορισμένους ασθενείς, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί και να εξαπλωθεί στο νεύρο στο πρόσωπο και τα μάτια και να προκαλέσει ασθένεια. 


Πώς διαγιγνώσκεται ο HSV;


Η διάγνωση της HSV οφθαλμοπάθειας γίνεται συνήθως από τα  συμπτώματα, το ιστορικό και την οφθαλμολογική εξέταση. Το εξάνθημα στα βλέφαρα ειναι αρχικά φυσσαλιδώδες. Ο επιπεφυκότας του ματιού μπορεί να είναι κόκκινος. Η κλασική βλάβη HSV του κερατοειδούς είναι μικροί, πολλαπλοί  δενδρίτες που μπορούν να φανούν όταν τοποθετείται στο μάτι μια ειδική χρωστική ουσία που ονομάζεται φλουορεσεΐνη. Με τη βυθοσκόπηση μπορει να βρεθεί κάποια βλάβη στον αμφιβληστροειδή
 

Πώς θεραπεύεται η HSV οφθαλμική νόσος;


Η θεραπεία εξαρτάται από το μέρος του οφθαλμού που εμπλέκεται. Εάν εμπλέκονται μόνο τα βλέφαρα, μπορεί να συνταγογραφηθεί μια αντιική ή αντιβιοτική τοπική αλοιφή. Εάν εμπλέκεται το ίδιο το μάτι, χρησιμοποιούνται τοπικές αντι-ιικές σταγόνες που χορηγούνται πολλές φορές την ημέρα.  Εάν εμπλέκονται βαθύτερες εσωτερικές δομές, μπορεί επίσης να δοθούν τοπικές σταγόνες στεροειδών. Μερικές φορές η φλεγμονή μπορεί να συσχετιστεί με αύξηση της πίεσης των ματιών (γλαύκωμα). Σε αυτή την περίπτωση δίνονται ειδικές σταγόνες για να μειωθεί η πίεση του ματιού. Ένα επεισόδιο οφθαλμικού έρπητα συνήθως επουλωνεται χωρίς  προβλήματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί ομως επαρκώς, οι λοιμώξεις του HSV στα μάτια μπορούν να οδηγήσουν σε ουλές και μόνιμη μείωση της όρασης, επομένως είναι απαραίτητη η συχνή παρακολούθηση από έναν οφθαλμίατρο.
 

Μπορεί να προληφθεί η HSV οφθαλμική νόσος;


Ο ιός HSV είναι μεταδοτικός, αλλά μόνο λίγοι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τον ιό θα αναπτύξουν οφθαλμική λοίμωξη. Οι υποτροπές της λοίμωξης, που οφείλονται στην επανενεργοποίηση του ιού, είναι συχνές,  μέχρι στο 1/3 των ασθενών. Οι ασθενείς μπορεί να λαμβάνουν από του στόματος φαρμακευτική αγωγή σε μακροπρόθεσμη βάση για την πρόληψη υποτροπών.
 

Τι είναι ο έρπης Ζωστήρας;


Ο ιός HZV προκαλεί έρπητα ζωστήρα και είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά. Ο ιός παραμένει αδρανής στο σώμα μετά από μόλυνση και μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα. Οι λοιμώξεις του HZV που εμπλέκουν το μάτι μπορούν να εμφανιστούν πολύ παρόμοιες με τις λοιμώξεις του HSV. Το εξάνθημα συνήθως πονάει αρκετά και αναπτύσσεται στο μέτωπο και γύρω από το ένα μάτι.  Η υψηλότερη ομάδα κινδύνου είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Οι λοιμώξεις του HZV είναι λιγότερο συχνές στα παιδιά.


Καλέστε στο 2310320610 για να κλείσετε ραντεβού με τον οφθαλμίατρο, ενημερωθειτε για το κόστος της εξετασης και κλειστε ραντεβου εδω